fredag 3 augusti 2012

amen fyfaan

Haha.. eller egentligen inte alls..
Har precis lyssnat/sett på nyheterna och hörde något jag först trodde var ett skämt, men det var det till min oerhörda häpnad inte. Missade lite i början men det handlade om något landsting som har infört "nytänkande" som går ut på att låta patienter (eller f.d) vårda andra patienter. Anledningen sades vara att de förutom den kunskap de förvärvat genom att själva vara patienter dessutom visste hur det kändes..
Jaha..men alltså..blir stum och arg och detta kan väl ändå inte vara på allvar.. En dialyspatient intervjuades, han skötte den avancerade utrustningen själv, sjukvårdspersonal fanns inte tillgänglig. Min pappa genomgår just nu dialys 3 ggr/vecka och bara tanken på att han skull sköta det själv är minst sagt skrämmande, vet att han brukar få svårt med andningen under den ca 4 timmar långa behandlingen och läkaren har sagt att det är en relativt vanlig biverkning..

Som slutkläm sades det att dessutom var det pengabesparande åt landstinget..no shit sherlock!? I förbifarten nämndes det även att det kunde bero på att människor inte är benägna att betala en högre skatt.. Tar mig för pannan och blir fanimej mörkrädd. Om det inte blir ramaskri efter detta, ja då är det väl lika bra att ta sig av daga innan man blir så sjuk så att en medpatient gör det av misstag.

Måste lugna ner mig med en bild..


..som en symbol över oss alla med den politik vi har idag. Sköt dig själv och skit i andra men håll för fan tummarna att du håller dig frisk!

/En djävligt arg Nina





2 kommentarer:

  1. Jag läste om det där häromdan. Det är fullkomligt horribelt om medpatienterna ska bära ansvaret för varandras vård. Där är man helt ute i en juridisk gråzon, som inte regleras av några stadfästa regler utan mer går på ad hoc beslut.

    Däremot kan jag förstå nyttan av att ha en erfaren medpatient som mentor när man nyss insjuknat och har många frågor. Vårdpersonalen har sällan tid att ta ett plötsligt påkommet behov av ett längre samtal. Medpatienterna har den tiden men då ska man ju också veta att det kan bli mera av tyckanden och åsikter än saklig information.

    Om medpatienterna kan ge praktiska råd sprungna ur egen erfarenhet är det däremot väldigt bra. Det är här styrkan i förslaget ligger.

    Däremot får det aldrig vara så att tillgången på erfarna patienter ska medföra en risk att man drar in på vårdpersonal och överlämnar personalens juridiska och medicinska ansvar till patienterna.

    Lusten att betala skatt är ju som bekant en mycket begränsad resurs och i mångas ögon är allt som skattefinansieras och man själv inte ser nyttan i onödigt. Den ståndpunkten medför att egennyttan tar över även i vallokalen och hittar de bestämmande politikerna ett sätt att komma undan skattehöjningar eller ännu bättre köpa röster med skattesänkningar så är det självklart att de väljer det. Det garanterar ju att de kan fortsätta ösa åt sig själva främst och möjligen något litet extra till de sina av de bästa bitarna soppgrytan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter lite googling om Jönköpings läns landsting visar det sig att just det landstinget går det lite bättre för än många andra, bara på nämnda dialysavd. har man sparat in 1/4 av kostnader. Så självklart handlar det om pengar och inte om att vara extra mån om patienterna. Man får gratis arbetskraft samtidigt som man slår sig för bröstet för "nytänkandet". Inget fel med mentorer som stöd men när man i samma anda pratar om besparingar, ja då blir jag mörkrädd. Undrar vad facket tycker om det. Socialstyrelsen ska granska detta, ska bli intressant att se vad de kommer fram till.

      Det är tragiskt att höra folk klaga på dåligt underhållna vägar, kollektivtrafik som inte fungerar, mediciner som inte finns på apoteken, skola och vård som går på knäna mm och samtidigt tycka att det är ok att betala mindre i skatt och att alltmer i samhället säljs ut till privat sektor, många förstår inte sambanden helt enkelt.

      Det är skit att inte fler är klokare än så, då skulle de fatta att soppgrytan både räcker längre och smakar godare om man delar med sig..

      Radera