lördag 28 april 2012

mera sippor

Jag blev inte riktigt nöjd med mina sippbilder i förra inlägget. Ville komma närmare och bli mer intim med dem och det är sådär med mig att jag går och grämer mig om det inte blir som jag tänkt. Jag har två objektiv men ingen av dem har en schysst närgräns och dessutom är de inte så ljusstarka som man kan önska. Ett ljusstarkt objektiv står näst på önskelistan för mig men tills det blir av att skaffa det har jag en fattigmansvariant på macro som man skruvar på det befintliga objektivet. Med close-up linserna går det att komma upp i en förstoring x7. Så igår när jag grämt mig tillräckligt länge packade jag ner dem och kameran och begav mig dit igen. Lite sista chansen för sipporna börjar sjunga på sista versen dessutom.


Nu kom jag närmare och bakgrunden blir skönt suddig som jag gillar.


Härligt med de olika färgvarianterna!


Med ett riktigt macroobjektiv kommer man såklart ännu närmare men jag känner mig rätt nöjd med mina bilder ändå.

Det är lustigt det där hur en enkel liten hobby kan utveckla sig till att bli en veritabel orgie i ha-galenskap. Ju mer man lär sig ju svårare blir det att nöja sig med det man har och uppskatta det. Alltid finns det nåt bättre runt hörnet som lockar. Jag viftar frenetiskt bort de tankarna när de kommer, tycker att det ska visst gå att utvecklas med en mer modest utrustning men den där lilla fan sitter på axeln och lockar titt som tätt.

Gåta: Hur vet man att någon varit ute och fotat med macro?(eller close-up)

När vederbörande kommer hem med leriga knän och armbågar. Som jag igår.

/Nina

6 kommentarer:

  1. Men det vet du väl att den som har mest grejor när den dör vinner!
    Det är bara att börja bunkra kameror, optik, väskor och andra kringutrustningar för varje tänkbar och otänkbar situation samt byta kärran mot ett fordon som klarar att bära lasten!
    Det är ju trots allt bättre att ha men inte behöva, än att behöva men inte ha!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hittade din kommentar! Den hamnade i skräpposten av någon anledning, det är ju rent oförskämt gjort av bloggen-skäms! Se svar nedan.

      Radera
  2. Dom där sipporna blev ju riktigt fina. Jag fotade också några blåsippor idag som jag har lagt in (Klissberget). Dom två sista är tagna med ett 50mm/1.8 Pentacon, ett gammalt östtyskt objektiv med skruvgänga (M42), köpt på Tradera för 66 kronor. Har en SONY A450 med en adapter för M42. Vill jag komma närmare sätter jag dit mellanringar. Adapter + mellanringar kostar mellan 300 och 400 kronor. Vill du ha fler tips hör av dig.

    SvaraRadera
  3. Hej Janne! Det där med mellanringar ska jag forska lite i, kan absolut vara värt att kolla upp. Ett "äkta" mackro kostar multum och så ofta fotar jag inte extremt nära att det befogar ett sådant inköp. Däremot är jag sugen på ett ljusstarkare objektiv, både kitobjektivet och tele är på 3.5 och de vill inte alltid som jag vill..

    66 kr..ja det var ju överkomligt minst sagt! Vet man vad man ska leta efter kan man verkligen göra fynd där.

    SvaraRadera
  4. Till Be Best: Jag har fått din kommentar men den vill inte visa sig här på bloggen, nåt knas blev det:(

    Så sant som det är sagt, du är klok som en bok!

    SvaraRadera